Eko-natječaj za vrtiće i škole „Ne okolišaj!“ produljen do 8. prosinca

Zbog interesa škola i upita do 8. prosinca produljen je rok za prijave na natječaj za odgojno-obrazovne institucije Grada Rijeke “Ne okolišaj!”, koji je Udruga Žmergo raspisala u suradnji s Gradom Rijekom.

“Također, zbog okolnosti pandemije, odlučili smo dati priliku svim zainteresiranim pojedincima i razrednim odjelima svake škole da sudjeluju bez ograničenja jedne prijave po školi, kako je navedeno u pravilima natječaja”, ističu u Udruzi Žmergo.

Novi rok za prijavu na natječaj je 8. prosinca 2020. do ponoći.

Usvajanje navika o odgovornom postupanju s otpadom je dugoročan proces koji najbolje rezultate postiže kroz rad s djecom i mladima. Kako bi djeca od najranije dobi učila kako otpad nije smeće, već se on može vrijedno i korisno iskoristiti, kako za izradu uporabnih predmeta, tako i za stvaranje pravih malih umjetničkih djela, da hranu koju nećemo pojesti možemo podijeliti s drugima te da starim predmetima možemo dati novu namjenu, a pokvarene popraviti prije bacanja, organizira se natjecanje u izradi kreativnih radova koje nose ideje i poruke o solidarnosti prema okolišu kroz smanjenje otpada u svakodnevnom životu.

Ne okolišaj! je natječaj za najbolji kreativan rad (transparent, plakat, zastava, poster i sl.) izrađen isključivo od otpada, odnosno prenamjenom i ponovnom uporabom odbačenih predmeta. Natječaj je namijenjen učenicima od 1. do 8. razreda riječkih osnovnih škola, a radovi trebaju biti vezani uz temu očuvanja okoliša i zaštite prirode.

Svrha natječaja je poticanje mašte i kreativnosti, razvoj vještina te osvještavanje djece o važnosti odgovornog postupanja prema okolišu i potrebi brige za zajednicu kroz smanjenje otpada.

Najbolji radovi bit će predstavljeni na virtualnoj izložbi koja će se održati u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana protesta (14. prosinca).

Prijavnica i više informacija o natječaju su dostupni u prilogu i na mrežnim stranicama Udruge Žmergo.

Sva pitanja u vezi natječaja mogu se postaviti putem e-maila eko@zmergo.hr.

Natječaj se provodi u sklopu projekta “Izobrazno-informativne aktivnosti u održivom gospodarenju otpadom” koji provodi Grad Rijeka u suradnji s Udrugom Žmergo.