Međunarodni dan ljudske solidarnosti u znaku otpada

Udruga Žmergo u suradnji s Gradom Rijekom obilježila je nizom aktivnosti s učenicima riječkih osnovnih škola Međunarodni dan ljudske solidarnosti.

OŠ Kantrida
Poruka učenika OŠ Kantrida

Odlukom Ujedinjenih naroda iz 2006. godine, 20. prosinca u cijelom se svijetu obilježava Međunarodni dan ljudske solidarnosti. Obilježavanje ovog dana ima za cilj promicanje kulture solidarnosti i dijeljenje vrijednih resursa. Imajući u vidu važnost prirodnih resursa, ali i izgledne posljedice koje će na okoliš, prirodu pa tako i čovjeka, obilježavanjem ovog važnog datuma potaknuli smo učenike i njihove članove obitelji na razmišljanje, ali i djelovanje prema zaštiti važnih prirodnih resursa za zdravlje cijelog eko sustava.

Budući je zdrav planet osnova za zdravlje i dobrobit svih ljudi, životinja i biljaka koji su u međusobnom odnosu, povodom Međunarodnog dana ljudske solidarnosti pozvali smo učenike osnovnoškolskog uzrasta da se uključe u akciju čišćenja e-otpada i digitalnog čišćenja. U akciju se uključilo 45 učenika OŠ Kantrida koji su zajednički prikupili stare baterije i žarulje te očistili 20 gigabajta digitalnog otpada.

U sklopu obilježavanja izrađena je i virtualna izložba fotografija kreativnih učeničkih radova od otpada pristiglih na natječaj Ne okolišaj! Virtualna izložba Ne okolišaj! dostupna je na web stranici Udruge Žmergo kao organizatora natječaja te u sklopu objave o pobjednicima natječaja Ne okolišaj!.

O svojem sudjelovanju u aktivnostima vezanim uz otpad i dojmovima, učenici OŠ Kantrida gostovat će u prigodnoj emisiji Učionica na KanaluRi u srijedu 23. prosinca 2020. kada ćemo se svi zajedno podsjetiti na važnost smanjivanja stvaranja otpada te važnosti održivog gospodarenja njime kako bismo bili što solidarniji prema sebi i okolišu kojem pripadamo.

Aktivnosti s učenicima riječkih osnovnih škola odvijaju se u sklopu EU projekta “Izobrazno-informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom”.