Bert, samoposlužni aparat za prodaju proizvoda bez ambalaže

Bert, prvi samoposlužni aparat za prodaju proizvoda bez ambalaže smješten je u gradskoj radionici za sitne popravke – Riperaj, u Ulici Ivana Zajca 20/b.

Samoposlužni aparat za prodaju proizvoda bez ambalaže - Bert

Slijedeći načela kružnog gospodarstva, Bert nudi ekološke deterdžente i šampone, nekoliko vrsta prirodnih octova i ulja svima zainteresiranim kupcima koji dolaze s vlastitom ambalažom. Proizvodi koje se može kupiti u Bertu su lokalnog, kontroliranog, prirodnog podrijetla i iznimne kvalitete te se prodaju po promotivnoj nabavnoj cijeni. Kupovinom proizvoda u Bertu, kupci mogu, osim što podržavaju male proizvođače, pomoći da zajednički smanjimo upotrebu jednokratne ambalaže.

Dostupni su maslinovo ulje (ekstra djevičansko), bučino ulje, prirodni jabučni ocat, prirodni vinski ocat, prirodni alkoholni ocat, biodeterdžent za pranje rublja, bio višenamjensko sredstvo za čišćenje, biodeterdžent za pranje suđa te bio šampon za kosu.

Naime, temeljna je ideja ovakvog aparata je motiviranje građana na smanjenje korištena jednokratne plastične i druge ambalaže, a kako bi odgovornim ponašanjem pridonijeli učinkovitijem gospodarenju otpadom. Višekratno korištenje ambalaže sprječava nastanak otpada te rezultira manjom potrošnjom energije i reducira proizvodnju ponajprije nove plastike. S obzirom da se proizvodi koji se prodaju u trgovinama ili putem Internetske prodaje, prodaju u ambalaži koja je uključena u cijenu, cijene proizvoda koji se nude u Bertu su utoliko niže, što kupcima jasno poručuje da kod kupovine proizvoda putem samoposlužnog bezambalažnog aparata Bert i uz višekratno korištenje iste ambalaže, zapravo plaćaju manju cijenu.

Kupovina je moguća gotovinom, kao i na drugim vrstama samoposlužnih aparata. Ukratko, radi se o dijelu projekta KD Čistoća koji u širem smislu ima poticanje smanjenja nastanka otpada. Bert će od jeseni biti dostupan u Riperaju, gradskoj radionici na adresi Ivana Zajca 20/b u Rijeci gdje ćete moći popraviti male kućanske uređaje, namještaj, odjeću, igračke i slično te u ugodnom radnom prostoru, uz stručnu pomoć i druženje, steći nove vještine, popraviti ili prenamijeniti stare stvari i smanjiti količinu otpada.