Potpisan ugovor za izgradnju i opremanje sortirnice u Mihačevoj dragi

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i direktor tvrtke Tehnix d.o.o Đuro Horvat, u ime zajednice ponuditelja Tehnix d.o.o i GP Krk potpisali su u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke Ugovor za izgradnju i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada (sortirnice) u Mihačevoj dragi vrijedan 33.568.157,43 kn.

Potpisan ugovor za izgradnju i opremanje sortirnice u Mihačevoj dragi
Direktor tvrtke Tehnix d.o.o Đuro Horvat i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel

Postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada (sortirnica) u okviru reciklažnog dvorišta Mihačeva draga gradit će se na ukupnoj površini od 5 636 m2.

U hali sortirnice bit će smješteno postrojenje za reciklažu, u nadstrešnici za odlaganje baliranog materijala će se, privremeno do odvoza, odlagati balirani sortirani reciklažni materijal, a postrojenje za vaganje služit će za vaganje vozila koja će dovoziti otpad i odvoziti balirani sortirani materijal pogodan za reciklažu. Na krovu hale sortirnice predviđen je smještaj solarnih panela koje bi proizvodile električnu energiju za potrebe sortirnice čime se doprinosi ekološkom očuvanju okoliša i smanjivanju troškova pogona.

Najsuvremeniji tehnološki proces u ovom dijelu Europe

Tehnološki proces postrojenja, za kojeg je rečeno da je najsuvremeniji u ovom dijelu Europe obuhvaća prijam, sušenje, sortiranje, baliranje, tehnološku separaciju neiskorištenog materijala i reciklažu sirovina koje se mogu vrednovati na tržištu, a u skladu s principima održivog razvitka i zaštite okoliša. Izgradnja će obuhvatiti izgradnju hale sortirnice, nadstrešnice za odlaganje baliranog reciklažnog materijala, postrojenja za vaganje i natkriveno parkiralište.

Projekt Sortirnice se sufinancira iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova – Europskog fonda za regionalni razvoj – Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Potpisan ugovor za izgradnju i opremanje sortirnice u Mihačevoj dragi
Potpisan ugovor za izgradnju i opremanje sortirnice u Mihačevoj dragi

Ukupna vrijednost projekta iznosi 37.301.045,00 kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 31.284.318,09 kuna putem Ministarstva zašite okoliša i energetike preko strukturnih i kohezijskih fondova. Preostala sredstva do ukupne vrijednosti projekta iznose 6.016.726,91 kuna i snose ih Grad Rijeka i jedinice lokalne samouprave – gradovi Kastav, Kraljevica i Bakar te općine Viškovo, Klana, Čavle, Jelenje i Kostrena, prema kriteriju procjene udjela pojedine jedinice lokalne samouprave u ukupnoj količini otpada. Konačni iznosi učešća utvrditi će se po konačnoj realizaciji projekta.

Govoreći o projektu izgradnje Sortirnice, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel Obersnel je kazao kako se njime nastavlja investiranje u sustav prikupljanja i gospodarenja otpadom te podsjetio kako je Grad Rijeka u 2020. godini svojim projektima, uključujući i projekt sortirnice, iz EU fondova ugovorio oko 160 milijuna kuna odnosno preko 21 milijun i 300 tisuća eura. Sveukupno je do sada Grad Rijeka, zajedno s povezanim društvima, osigurao oko 271 milijun eura za različite projekte, odnosno gotovo dvije milijarde kuna, po čemu je Rijeka u vrhu među gradovima u Hrvatskoj.

Integrirani sustav odvojenog prikupljanja vrijednih vrsta otpada na području Rijeke uspostavljen još 2015.

Integrirani sustav odvojenog prikupljanja vrijednih vrsta otpada na kućnom pragu na području grada Rijeke i riječkog prstena uspostavljen je još 2015. godine postavljanjem više od 8.800 posebnih vizualno obilježenih spremnika za vrijedne vrste otpada.

Također, KD Čistoća Rijeka na svojem području djelovanja upravlja s tri mobilna reciklažna dvorišta te pet fiksnih reciklažnih dvorišta koja imaju značajnu ulogu u ukupnom sustavu održivog gospodarenja otpadom jer omogućuju građanima zbrinjavanje vrijednih i problematičnih vrsta otpada iz kućanstva.

Sortirnica Mihačeva draga - pregled građevina
Sortirnica Mihačeva draga – pregled građevina

U daljnjoj fazi individualizacije sustava prikupljanja otpada svim će korisnicima na području djelovanja KD Čistoća omogućiti zbrinjavanje vrijednih vrsta otpada u zasebne, individualne spremnike. Navedeni sustav svakako će potaknuti rast količina i kvalitete odvojeno prikupljenih vrijednih vrsta otpada, što će smanjiti troškove KD Čistoća u smislu manje količine komunalnog otpada koji će se predavati na CZGO Marišćina. Tijekom 2021. individualizacija sustava se na području grada Rijeke sukcesivno nastaviti, pa će korisnicima po potpunoj uspostavi sustava biti dostupno 65.000 spremnika za vrijedne vrste otpada kao i 35.000 spremnika za preostali, miješani komunalni otpad, što će uz odvajanje za cilj imati smanjenje cijene koju građani danas plaćaju.

Ugovor za izgradnju i opremanje vrijedan 33,5 milijuna kuna

Ugovor za izgradnju i opremanje sortirnice u Mihačevoj dragi vrijedan 33.568.157,43 kn (s PDV-om) obuhvaća cijenu izvođenja svih građevinskih, obrtničkih i instalaterskih radova te opremanje sortirnice. Ugovorom nisu obuhvaćene usluge vođenja projekta, usluge projektantskog nadzora, usluge stručnog nadzora i drugo. Uvođenje izvođača radova u posao planirano je do kraja veljače, dok je predviđeni rok dovršetka radova 12 mjeseci.

Potpisivanju Ugovora prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš, pročelnica Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke Irena Miličević, pročelnica Odjela za javnu nabavu Grada Rijeke Nada Gunjača, direktorica KD Čistoća d.o.o Jasna Kukuljan i zamjenik direktora tvrtke Tehnix d.o.o Željko Horvat.

Više o projektu “Postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada (sortirnica) u Mihačevoj Dragi”