Festival “Novo vrijeme za stare stvari” povodom Europskog tjedna za smanjenje otpada

KD Čistoća Rijeka će od 22. do 25. studenog 2021. godine u Riperaju, Ivana Zajca 20b, nizom aktivnosti obilježiti Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR).

Europski tjedan za smanjenje otpada

Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) najveća je europska inicijativa koja promiče aktivnosti podizanja svijesti o održivom upravljanju resursima i gospodarenju otpadom, a ove godine se obilježava od 20. do 28. studenog. Na sudjelovanje u obilježavanju se potiču svi, od lokalne samouprave, privatnih poduzeća, škola, organizacija civilnog društva, kao i sami građani, a sve s ciljem podizanja svijesti o važnosti smanjenja otpada, ponovnoj uporabi proizvoda te poticanju na pravilno postupanje s otpadom. Ovogodišnja glavna tema Europskog tjedna za smanjenje otpada je kružno gospodarstvo i njegova važnost za društvenu zajednicu.

Novo vrijeme za stare stvari naziv je višednevnog festivala kojim će KD Čistoća u Riperaju, kroz 5 različitih aktivnosti i tema namijenjenih za sve dobne skupine, obilježiti Europski tjedan za smanjenje otpada, ponajprije s ciljem podizanja svijesti o smanjenju nastanka otpada te će na taj način omogućiti razmjenu iskustva, vještina popravljanja te usvajanja praktičnih znanja ponovne uporabe i prenamjene koje sudionici mogu nadalje primjenjivati u svakodnevnom životu i time doprinijeti kako smanjenju otpada tako i razvijanju održivog društva.

Mjesto održavanja festivala “Novo vrijeme za stare stvari” je Riperaj, gradska radionica Komunalnog društva Čistoća, namijenjena za besplatne popravke, a koja radi tijekom cijele godine. Riperaj je osnovan po uzoru na Repair caffe u listopadu 2019. godine, a do danas broji više od 2000 uspješno popravljenih predmeta i preko 50 održanih radionica na temu sprečavanja nastanka otpada i ponovne uporabe u svakodnevnom životu.

Festival Novo vrijeme za nove stvari

Program festivala Novo vrijeme za stare stvari:

  • 22.11. – Otpad ne stvaraj, stvari popravljaj! naziv je prvog dana festivala kada će se sudjelovanje u popravku vlastitog predmeta tijekom radnog vremena Riperaja (od 09.00. do 13.00 sati) nagraditi posebnom platnenom vrećicom.
  • 23.11. – Drugog dana festivala u 10.00 sati održat će se interaktivna dječja predstava Udruge Mali grad s predstavom Eko patrola o pravilnom postupanju s otpadom i očuvanju našeg okoliša za polaznike programa Održivi razvoj DV Kvarner. U 17.00 sati održat će se radionica kućnog kompostiranja gdje ćemo učiti kako od biootpada, čak i u kućnim uvjetima, možemo napraviti kompost za uzgoj i njegu biljaka. Radionicu vodi Ivana Keller, mag. ing. ekološke poljoprivrede, permakulturna dizajnerica i učiteljica vrtlarstva u Osnovnoj waldorfskoj školi u Rijeci.
  • 24.11. – Trećeg dana festivala, u 17.00 sati u goste nam dolazi dolazi pričaonica Gradske knjižnice Rijeka s edukativnom pričom i radionicom o ekologiji. Na pričaonici i radionici će sudjelovati najmlađi polaznici Vijeća mladih Benčić.
  • 25.11. – Posljednjeg dana festivala, u 17.00 sati održava se radionica pod nazivom Vrećicu speglaj i novu torbu prošetaj! na kojoj će mentorica radionice Tanja Blašković, magistrica likovne pedagogije, podučiti polaznike kako kreativno reciklirati plastične vrećice te ih prenamijeniti u unikatne torbe.

Svoje sudjelovanje na radionici kućnog kompostiranja 23.11. i izrade torbi od plastičnih vrećica 25.11. svi zainteresirani mogu prijaviti putem info-maila: info@cistoca-ri.hr ili Facebook stranice Riperaja. Prijave će se zaprimati do popunjenja pojedine radionice.

Sve aktivnosti tijekom trajanja festivala provode se uz strogo pridržavanje protuepidemijskih mjera Stožera civilne zaštite RH, te su ih svi sudionici festivala dužni beziznimno poštovati.