Ilustracija: Razvrstaj za recikliranje

Razvrstaj za recikliranje

Razvrstavanje otpada početni je korak u recikliranju. Razvrstati može svatko.

Razvrstavanje otpada minimalna je aktivnost koju svatko može poduzeti kako bi osigurao da što veća količina odbačenih predmeta i materijala uđe u proces recikliranja. Razvrstavanje je jednostavno, nužna je samo dobra volja.

Otpadnici

  • Žuti spremnici – metalna, plastična i višeslojna ambalaža.
  • Plavi spremnici – papir i karton.
  • Narančasti spremnici – staklena ambalaža.
  • Posebni spremnici za tekstil.

Riječki otpadnici prisutni su u svim dijelovima grada, u svim kvartovima, u ulicama. Svakome dostupni. Postavljeni su na gotovo svim mjestima na kojima se nalaze i opći spremnici za otpad. Umjesto općih, izaberite otpadnike u boji i nahranite ih točno onime što prikupljaju kako bi što više otpada otišlo u postupak recikliranja.

illustration-block_5dab10c079a53

Komunalni otpad od kućanstava se prikuplja se u standardiziranim spremnicima volumena 80 litara, 120 litara, 240 litara

Pametni spremnici

Na riječkim ulicama, prvenstveno na području središta grada, postavljeni su pametni solarni modularni spremnici. Pametni modularni spremnik je po mnogočemu zaista pametan, ponajprije jer ima ugrađenu tehnologiju koja omogućuje slanje signala kada ga je potrebno isprazniti.

Svaki spremnik ima dva modula – za miješani komunalni otpad i reciklabilni otpad.

Novih sedam pametnih spremnika na riječkim ulicama

Mobilna reciklažna dvorišta

Mobilna reciklažna dvorišta su pokretni spremnici za odvojeno prikupljanje i skladištenje manjih količina iskoristivih i drugih vrsta otpada iz kućanstva. Na području Rijeke određeno je ukupno 19 lokacija na koje dolaze mobilna reciklažna dvorišta. Rasporedom je predviđeno da na svakoj lokaciji dvorište radi 14 dana, nakon čega se premješta na sljedeću lokaciju.

Reciklažna dvorišta

Reciklažna dvorišta imaju značajnu ulogu u ukupnom sustavu održivog gospodarenja otpadom, jer omogućuju građanima zbrinjavanje vrijednih reciklabilnih sirovina, kao i zbrinjavanje problematičnih vrsta otpada iz kućanstva. 

Reciklažno dvorište Mihačeva draga

Adresa: Ul. Mihačeva Draga 37

Radno vrijeme:
PON – SUB: 8 – 20 sati

Kontakt: 091 2275 240

Otpad koji se zaprima u RD Mihačeva draga: papir i karton, višeslojna tzv. tetrapak ambalaža, staklena ambalaža, plastika i plastična ambalaža, drvo (uključujući namještaj) i drvenu ambalažu, željezo i obojene metale, električne i elektroničke uređaje, otpadne gume, tekstil (odjeća i obuća), biorazgradivi otpad (granje i ostaci od orezivanja živice do 2 m3), građevni otpad (do 200 kg jednom u 6 mjeseci po korisniku), baterije i akumulatori, lijekovi, boje, tinta, toneri, ljepila, smole, otpadna ulja (i jestiva i motorna), metalna ambalaža pod tlakom, ambalaža od opasnih tvari,  fluorescentne i štedne žarulje, sredstva za čišćenje (kiseline, lužine, otapala).

Reciklažno dvorište Pehlin

Adresa: Pehlin 4b

Radno vrijeme:
PON – PET: 10 – 17 sati
SUBOTA: 8 – 13 sati

Kontakt: 091 226 0258

Otpad koji se zaprima u RD Pehlin: papir i karton, višeslojna tzv. tetrapak ambalaža, staklena ambalaža, plastika i plastična ambalaža, drvo (uključujući namještaj) i drvenu ambalažu, željezo i obojene metale, električne i elektroničke uređaje, otpadne gume, tekstil (odjeća i obuća), biorazgradivi otpad (granje i ostaci od orezivanja živice do 2 m3), građevni otpad (do 200 kg jednom u 6 mjeseci po korisniku).

Reciklažno dvorište Jože Vlahovića

Adresa: Ul. Jože Vlahovića

Radno vrijeme:
PON, UTO, PET: 8 – 15 sati
SRI, ČET: 13 – 20 sati
SUB: 8 – 13 sati

Kontakt: 091 226 02 32

Otpad koji se zaprima u RD Mihačeva draga: papir i karton, višeslojna tzv. tetrapak ambalaža, staklena ambalaža, plastika i plastična ambalaža, drvo (uključujući namještaj) i drvenu ambalažu, željezo i obojene metale, električni i elektronički uređaji, otpadne gume, tekstil (odjeća i obuća), biorazgradivi otpad (granje i ostaci od orezivanja živice do 2 m3), građevni otpad (do 200 kg jednom u 6 mjeseci po korisniku), baterije i akumulatori, lijekovi, boje, tinta, toneri, ljepila, smole, otpadna ulja (i jestiva i motorna), metalna ambalaža pod tlakom, ambalaža od opasnih tvari,  fluorescentne i štedne žarulje, sredstva za čišćenje (kiseline, lužine, otapala).

Odvoz glomaznog otpada

Svim je korisnicima omogućen besplatan odvoz glomaznog otpada u količini do 2 m³ godišnje na obračunskom mjestu korisnika usluge. Zahtjev se podnosi ispunjavanjem obrasca.

Osim toga, postavljanje spremnika od 5 m³ za krupni otpad moguće je i naručiti o vlastitom trošku.